Слънчева Гърция е една от любимите дестинации на българските туристи през последните години. Повечето хора обаче залагат на познатото – разходка до Халкидики, до остров Тасос или до Кавала. За да се усети истинският неподправен дух на Гърция обаче, е добре човек да отиде малко по-далече.

Чудесен избор за лятна почивка, в случай, че сте решили да пътувате до съседката ни за ваканцията, е остров Родос. Той се намира под Турция и над остров Крит и Кипър. Родос е най-големият от Додеканезките острови и един от най-красивите в Гърция.

Дестинацията очарова със смесицата от исторически забележителности, носещи духа на елинизма, средновековието, както и на културата на Османската империя и Италия, контрастиращи с луксозни хотели и пъстри заведения. Освен това когато човек е уморен от разходките, може да отпочине на някой от екзотичните плажове по крайбрежието и да се потопи в топлите води на Егейско море.

С пристигането на Родос няма как да не бъдете веднага „заразени” със спокойствието и обаянието на това място. Ако не сте любители на шумните курорти, които се пръскат по шевовете от туристи, именно това е вашата дестинация.

Преди да планирате почивката си на острова обаче имайте предвид, че въпреки дългия летен сезон там, най-добре е да отидете през юни или през септември. Има две основателни причини за това – през юли и август е прекалено горещо, а и посетителите са много повече.

Снимка 227026

Източник: iStock

Къде да отседнете?

За да се насладите както на античната архитектура и на нощния живот на Родос, така и на безбрежното море, препоръчваме да се насочите към източната част на острова. На север се намира едноименният град, а под него са разположени курортите Фалираки, Колимпия и Линдос.

На гръцкия остров можете да намерите, както места за настаняване в традиционен стил, така и ултралуксозни хотелски комплекси с пълен пакет от  удобства. На острова преобладават хотели с 3 и 4 звезди, но има и доста двузвездни. Хубавото е, че повечето от тях се намират в непосредствена близост до крайбрежната ивица, така че ще са ви нужни само няколко минути, за да стигнете до плажа.

Къде са най-добрите плажове?

Изборът на плаж зависи от това дали предпочитате просто да се печете и да се разхлаждате от време на време във водата или пък да практикувате някакъв екстремен воден спорт.

За тези, които избират спокойствието и препичането на слънце, подходяща е ивицата на източния бряг. Там пясъкът е бляскав и ситен, а морето е приветливо и спокойно. В тази част на острова най-добрият избор са плажовете на град Родос, както и на курортите Фалираки, Калитеа и Линдос.

Спортните натури пък имат възможност да се разходят до източното крайбрежие, където да покарат малко сърф. Там плажовете са по-каменисти, а водата – по-буйна.

Снимка 227023

Източник: iStock

На какво друго можете да се насладите в Родос?

Освен добрите условия за сърф, остров Родос предлага и други занимания за любителите на екстремните спортове. Ако сте ентусиаст, можете да покарате каяк в морето или пък да се впуснете да разгледате красотата на света под водата с помощта на професионални гмуркачи.

Предпочитате да не се мокрите много? Тогава изберете разходка до Долината на пеперудите или пък покрай красивото морско крайбрежие. Дори да сте избрали да отседнете в един град, не пропускайте възможността да обиколите съседните курорти, като до тях можете да стигнете с автобус.

Разбира се, не пропускайте някоя вечер да седнете в традиционен гръцки ресторант, където да опитате местната кухня, богата на разнообразни морски дарове. Към вечерята можете да опитате и гръцко узо в компанията на освежаващо дзадзики.

Вижте оферти за почивка на остров Родос през 2016.